Modernste paprikakas van Nederland in gebruik

8 december 2016

De Nederlandse paprika producent 4evergreen heeft op 29 november j.l. een nieuwe moderne en duurzame kas in gebruik genomen in Westdorpe, Terneuzen. Teamleiders Filip en Joep hadden de eer om de eerste paprikaplanten te planten in de gloednieuwe kas.

Duurzame restwarmte
In deze nieuwe kas worden rode paprika’s geteeld met behulp van duurzame restwarmte. In Westdorpe wordt gewerkt met restwarmte en -CO2 van kunstmestfabriek Yara. Warmco levert deze restwarmte van Yara om de kassen te verwarmen. Hierdoor kunnen de duurzaamste paprika’s van Nederland gekweekt worden. Voor de inspanningen in het duurzaam telen van paprika’s heeft 4Evergreen milieucertificaten ontvangen, waaronder Milieukeur. De paprika’s worden tevens op locatie gesorteerd. Hierdoor is de weg van plant naar klant korter en zijn de paprika’s verser waardoor de consument een beter product krijgt. In maart 2017 worden de eerste rode paprika’s geoogst.

Volautomatische heftrucks
Zoals ook op de andere teeltlocaties van 4Evergreen rijden er automatische oogstwagens rond om de geteelde paprika’s vanuit de kas naar de sorteerruimte te rijden. Naast de automatische oogstwagens rijden er ook volautomatische heftrucks rond om de containers te bufferen en aan te voeren bij de sorteerafdeling.

Hypermodern glas
De kas van 7 meter hoog en 18 hectare groot is voorzien van de laatste technieken. Het kasdek bevat diffuus glas voor een betere spreiding van het licht. Daarnaast is het glas speciaal behandeld om extra licht door te laten. Het glas heeft hydrofiele eigenschappen. Dat betekent dat waterdruppels zoals regen en condens niet als een balletje op het dek blijven liggen, maar naar beneden glijden en een heel dun laagje water achterlaten. Dit dunne laagje water verhoogt de transmissie waarde van het glas.

Trotse broers
De gebroeders Grootscholte zijn erg trots op het resultaat van deze moderne kas en hopen hiermee de komende jaren duurzamere producten van hogere kwaliteit te kunnen leveren.

Binnen half jaar gebouwd
Het nieuwe project is binnen een half jaar gebouwd met dank aan diverse professionele partijen zoals;

Bekijk de foto's