Paprika recepten

Hartige taart met paprika en tomaat

Een gezonde en lekkere snack.

Benodigdheden voor 6 personen

  • 4 Geroosterde en ontvelde oranje paprika’s
  • 4 Geroosterde en ontvelde rode paprika’s
  • 4-5 el Olijfolie
  • 750 g Tomaten, ontveld, ontpit en grof gehakt
  • 2 Teentjes knoflook, fijngesneden
  • Zout en peper
  • 2 tl Fijngesneden tijm
  • 1 Rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 10 Plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 1 Eidooier
  • 2-3 el Fijngesneden basilicum of bladpeterselie

Bereidingswijze

Hartige taart maak je eenvoudig zelf. Dit recept voor hartige taart is met tomaat en paprika, maar je kunt je de taart vullen met welke groente je maar wilt.

  1. Verwarm de oven voor op 210ºC.
  2. Snijd de paprika’s in lange repen van circa 1 cm breed.
  3. Verhit 2 tot 3 eetlepels olie en bak hierin de tomaten ongeveer 20 minuten, tot het vocht verdampt is.
  4. Voeg de knoflook, zout, peper, tijm en chilipeper toe en laat het mengsel nog circa 10 minuten stoven tot de saus wat dikker is.
  5. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van circa 45 × 20 cm en 3 mm dik.
  6. Snijd aan elke kant een reep deeg van 11 cm bij 2 cm van de deeglap en plak deze repen met wat water op de rand van het deeg vast, zodat er een opstaande rand ontstaat.
  7. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik de deegbodem regelmatig in met een vork.
  8. Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deeg hiermee.
  9. Bak de deegbodem circa 10 minuten in het midden van de oven op 210ºC.
  10. Schakel dan de oven terug naar 190°C.
  11. Verdeel het tomaatmengsel over de deegbodem en verdeel hierover de repen paprika.
  12. Bestrijk de paprika heel dun met olie en bak de taart nog 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.
  13. Strooi voor serveren de basilicum erover.

Paprikasoep met kaaskletskoppen

Nóg lekkerder met zelfgemaakte bouillon.

Benodigdheden voor 6 personen

  • 4 Sjalotten, fijngesneden
  • 5 Oranje paprika’s, in blokjes
  • 2 el Olijfolie
  • 250 g Tomaten, in stukken
  • 2 Takjes tijm
  • 1 Blaadje laurier
  • 6 dl Groente- of kippenbouillon
  • Zout, peper
  • 2 el Crème fraîche, losgeklopt
  • 2 el Fijngesneden basilicum of bladpeterselie

Bereidingswijze

Tip:Voor deze paprikasoep kun je ook de bouillon zelf maken. Daar wordt dit recept voor paprikasoep met kaaskletskoppen nóg lekkerder van, al is het wel ietsje meer werk.

Soep

  1. Bak de sjalot en paprika ongeveer 6 tot 8 minuten in de olie.
  2. Voeg de tomaten, tijm, laurier en bouillon toe en kook alles ongeveer 20 minuten op zacht vuur tot de groenten zacht zijn.
  3. Maak ondertussen de kaaskletskoppen.
  4. Pureer de soep en zeef hem eventueel.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep aan tafel een schepje crème fraîche door de soep.
  7. Bestrooi met basilicum. Serveer met de kaaskletskoppen.

Kaaskletskoppen

  1. Meng 125 gram geraspte oude boerenkaas met 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes.
  2. Leg op ruime afstand van elkaar de eetlepels kaasmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Verdeel het mengsel tot een cirkel en zorg dat er geen gaten tussen de kaas vallen.
  4. Bak de kaaskletskoppen 8 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C tot ze krokant en goudgeel zijn.
  5. Laat ze iets afkoelen en neem ze dan met een pannenkoekmes van de bakplaat.
  6. Laat op een stuk bakpapier verder afkoelen.

Paprika’s zitten bomvol vitamines en mineralen

Voedingswaarde paprika

Warme paprikasalade met garnalen

Een lunchgerecht met paprika.

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 Groene, gele, rode en oranje paprika
  • 1/2 Bosje bosuitjes
  • 100 g Zwarte olijven, zonder pit
  • 1 Rode chilipeper
  • 12 Grote garnalen
  • 4 Eetlepels olijfolie
  • 3 Eetlepels witte balsemieke azijn
  • Zout, peper

Bereidingswijze

Een lunchgerecht met paprika, maar wel warm. Het recept voor deze warme salade maak je in een halfuurtje.

Warme paprikasalade

  1. Was de paprika’s, halveer ze en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
  2. Leg de paprikahelften met de snijvlakken naar onderen onder de voorverwarmde grill.
  3. Haal de paprika’s uit de oven zodra het velletje gebruind is en blaasjes krijgt.
  4. Laat ze afkoelen in een plastic zakje en haal dan het velletje eraf.
  5. Was de bosuitjes en snijd het witte deel in dunne ringen en halveer de olijven.
  6. Ontdoe de chilipepers van zaad en zaadlijsten en hak ze fijn.

Garnalen

  1. Maak de grote garnalen los uit de schaal, verwijder de darm, was ze en pel ze.
  2. Verhit 3 eetlepels olie in een pan en laat de chilipepers daarin licht stoven.
  3. Braad de garnalen in de chili-olie aan beide kanten 2 tot 3 minuten.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking

  1. Meng de salade-ingrediënten in een schaal.
  2. Meng de rest van de olie met de chiliolie uit de pan en de balsemieke azijn en gier er overheen.
  3. Serveer met de gebraden grote garnalen.

Nog meer kook inspiratie met paprika’s

Paprika recepten