Voedingswaarde paprika

Een gezonde basis

Paprika’s bevatten meer vitamine C dan sinaasappelen

Paprika’s zijn niet alleen smakelijk en veelzijdig, ze zijn ook nog eens heel erg gezond. Dat geldt natuurlijk voor alle groenten en fruit, maar als je het vitamine C gehalte van een paprika vergelijkt met bijvoorbeeld citrusvruchten, dan steekt de kleurrijke smaakmaker er met kop en schouders bovenuit! Nederlandse paprika is niet alleen heel lekker, maar is ook een waardevolle vitaminebron. Een halve rode, gele of oranje paprika voorziet royaal in 65% van de dagelijkse behoefte aan vitamine E en zelfs volledig in de behoefte aan vitamine C.

Vitamine E vertraagt het verouderingsproces en houdt de huid langer jong. Bovendien helpt vitamine E het lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer. En het is ook nog eens goed om de spieren en zenuwen te versterken en het verbetert de doorbloeding. Vitamine E kan in het lichaam worden opgeslagen, waardoor het langere tijd zijn positieve werk kan doen. Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines voor ons immuunsysteem. Het helpt namelijk infecties te voorkomen.

Topkwaliteit paprika’s

Kwaliteit en bewaaradvies

Voedingswaarde paprika

Bron: voedingswaardetabel.nl

Paprika’s zijn rijk aan vitamines en mineralen.

En dan zitten er in paprika ook nog de waardevolle vitamines B1 (goed voor hersenfuncties, energieproductie, opname van proteïne en de spijsvertering), B2 (goed voor een mooie huid, haar en nagels en goed voor de ogen) en B6 (belangrijk voor de stofwisseling en de celenergiehuishouding). Daarbij komen dan nog vezels en de mineralen calcium (goed voor de botten en tegen spierpijn), ijzer en sodium (dat verzorgt de vochtbalans in je lichaam). In de zoete puntpaprika en in mini-paprika’s zit bovendien veel foliumzuur, goed voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Daarmee scoort paprika hoog op de lijst van gezonde groenten. En dan is het toch jammer dat de Nederlander gemiddeld nog geen halve paprika per maand eet.

Heerlijke recepten met paprika

Paprikarecepten